Om HPV

Om HPV

Spørgsmål og svar om HPV

Rammer HPV kun kvinder

HPV rammer ikke kun kvinder

HPV kan ramme både mænd og kvinder og begge parter kan udvikle HPV-relaterede kræftformer. Begge parter kan også udvikle kønsvorter, som ligeledes er en HPV-relateret lidelse.

Kan jeg videregive smitte uden selv at have symptomer

Du kan videregive smitte uden selv at have symptomer

Både mænd og kvinder kan være smittet med HPV, uden at de får gener og uden at vide det. De kan også smitte andre. De fleste infektioner med HPV giver ingen symptomer.

Smitter HPV kun ved samleje

HPV smitter ikke kun ved samleje

Nej, Ved oralsex kan man smitte med HPV fra kønsorganer til munden og omvendt. HPV-virus kan også smitte fra fingre til kønsdele.

Stiger risikoen for HPV med antallet af sexpartnere

Risikoen for HPV-infektion stiger med antal sexpartnere

Kvinder undersøges i screeningsprogrammet for at opdage celleforandringer, da celleforandringer kan være en konsekvens af HPV-infektion. HPV-infektionen i sig selv kan ikke behandles, men den kan forebygges.

Kan HPV behandles

HPV-infektion kan ikke behandles

Kvinder undersøges i screeningsprogrammet for at opdage celleforandringer, da celleforandringer kan være en konsekvens af HPV-infektion. HPV-infektionen i sig selv kan ikke behandles, men den kan forebygges.

om hpv

Hvad er HPV-infektion, og hvordan smitter det?

HPV er den hyppigste seksuelt overførte infektion på verdensplan.

Infektionen kan forekomme i alle aldre, uanset om du er single eller i et langvarigt forhold.

HPV kan være medvirkende til udvikling af kræft bl.a. på livmoderhalsen og i endetarmen.

Både mænd og kvinder kan være bærere af HPV-infektion, og begge parter kan smitte hinanden.

Der er over 100 kendte typer af HPV.

HPV overføres ved seksuel kontakt, men også blot via hud-mod-hud eller dybe kys - også selvom du ikke har samleje.

Hvad er konsekvenserne ved en HPV-infektion?

om hpv
Mange HPV-infektioner giver ingen symptomer, og 90% forsvinder inden for to år. Som regel vil kroppens immunsystem bekæmpe HPV-virus, som det er tilfældet med de fleste andre virusinfektioner.
HPV-infektion er hos nogle mennesker midlertidig, mens den hos andre bliver en kronisk infektion, hvor der efterfølgende er risiko for, at det udvikler sig til kræft. Voksne med nedsat immunforsvar har større risiko for at få en kronisk HPV-infektion.
Kønsvorter er også et resultat af HPV-infektion. Det er ikke de samme HPV-typer, der giver kønsvorter, som dem, der kan udvikle sig til kræft.
Størstedelen af alle livmoderhals-, vulva-, vaginal- og analkræft skyldes HPV-infektion.
Vaccination mod HPV til voksne kvinder og mænd kan forebygge udvikling af celleforandringer, der kan føre til kræft.
om hpv

6 vigtige spørgsmål og svar om HPV

Forsvinder virus af sig selv?

Ja, det gør den heldigvis ofte. Det er også grunden til at du kan blive smittet med HPV mere end én gang. Du kan blive smittet med den samme type igen eller med en af de andre 100 HPV-typer, der findes.

Er der en behandling mod HPV-infektion?

Nej, der er ingen behandling mod en allerede erhvervet HPV-infektion. Men du kan forebygge smitten ved at bruge kondom og ved vaccination mod HPV. Kondom beskytter ikke fuldstændigt mod HPV, da hudområder omkring kondomet også kan være inficeret med HPV.

Er det nok at følge screeningsprogrammet?

Screeningsprogrammet screener for celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft, men HPV kan også forårsage andre kræftformer, som fx analkræft, der ikke tjekkes ved screening.

Er jeg i en risikogruppe?

Risikoen for en kronisk HPV-infektion afhænger af kroppens evne til at danne lokale antistoffer, som forhindrer HPV i at beskadige cellerne.

 

Svækket immunforsvar (fx ved HIV eller behandling der svækker immunforsvaret), er derfor en risikofaktor for kronisk HPV-infektion. Desuden øger tobaksrygning   risikoen for at udvikle celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft.

 

Med alderen kan risikoen for en vedvarende HPV-infektion også være forøget. Hvis du smittes med HPV, inklusive dem der kan give celleforandringer og i værste fald kræft, kan man altså med alderen være i større risiko for at udvikle sygdomsinfektion.

Er det for sent for mig at blive vaccineret?

HPV-vaccination tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram, men vaccination er ikke kun forbeholdt børn. Man kan blive smittet med HPV første gang, man har sex, og derfor er det at foretrække at blive vaccineret før seksuelt debut.

 

Det betyder ikke, at det er for sent at få vaccinen, selvom du er voksen.

Selvom du tidligere har været smittet med HPV, kan en HPV-vaccine stadig være med til at beskytte dig mod de HPV-typer, du ikke er smittet med på vaccinationstidspunktet.

Hvad gør jeg, hvis jeg vil vaccineres?

Du kontakter din egen læge. Din læge vil kunne besvare de spørgsmål, du måtte have omkring HPV-vaccination.

Om HPV og kræft

HPV-infektion kan udvikle sig til celleforandringer og sidenhen kræft

HPV kan ramme i alle aldre

Som voksen er du stadig i risiko for HPV-infektion

Har du yderligere spørgsmål om HPV?​

Tal med din læge, hvis du har flere spørgsmål om HPV og hvordan du bedst beskytter dig selv.

DK-NON-00925 - 6. juni 2022