Det bør du vide om HPV

Rygter om HPV

Rammer HPV-infektion kun kvinder

HPV-infektion rammer både kvinder og mænd

HPV kan ramme både mænd og kvinder og begge parter kan udvikle HPV-relaterede kræftformer. Begge parter kan også udvikle kønsvorter, som ligeledes er en HPV-relateret lidelse.

Kan jeg videregive smitte uden selv at have symptomer

Du kan videregive smitte uden selv at have symptomer

Både mænd og kvinder kan være smittet med HPV, uden at de får gener og uden at vide det. De kan også smitte andre. De fleste infektioner med HPV giver ingen symptomer.

Smitter HPV kun ved samleje

HPV smitter kun ved samleje

Nej, Ved oralsex kan man smitte med HPV fra kønsorganer til munden og omvendt. HPV kan også smitte fra fingre til kønsdelene.

Stiger risikoen for HPV-smitte med antal sexpartnere

Risikoen for HPV-smitte stiger med antal sexpartnere

Ja, HPV-infektion på livmoderhalsen ses oftere hos kvinder, der har haft mange partnere. Det skyldes, at risikoen for at have haft en partner med HPV stiger med antallet af partnere.

Kan HPV behandles

HPV-infektion kan ikke behandles

Kvinder undersøges i screeningsprogrammet for at opdage celleforandringer, da celleforandringer kan være en konsekvens af HPV-infektion. HPV-infektionen i sig selv kan ikke behandles, men den kan forebygges.

Vidste du at...

HPV-infektion er ansvarlig for mere end 99% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Der er årligt mere end 700 danskere, der rammes af en
kræftsygdom, som skyldes HPV.

80% af alle seksuelt aktive mennesker vil på et tidspunkt i livet have en HPV-infektion, men fordi virus ofte ikke giver nogen symptomer, er der mange, der ikke ved, at de har en HPV-infektion.

HPV-infektion er ikke kun skyld i HPV-relaterede kræftformer såsom livmoderhalskræft og analkræft. HPV kan også føre til kønsvorter.

Hos de fleste forsvinder HPV-infektionen heldigvis af sig selv. Men hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer, der fx kan lede til forstadier til livmoderhalskræft, som uden behandling senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Forstå HPV

HPV-infektion er i de fleste tilfælde ufarlig og forbigående. Man regner med, at 80 % af alle voksne mennesker i løbet af livet er blevet smittet med HPV. De fleste bliver smittet uden at vide det.

HPV er den mest almindelige sexuelt overførste sygdom på verdensplan. HPV kan være medvirkende til udvikling af kræft bl.a. på livmoderhalsen og i endetarmen.

Mange infektioner forårsager ingen symptomer og 90% forsvinder inden for to år. Som regel vil kroppens immunsystem bekæmpe virus, lige som det sker med de fleste andre infektioner.

Der er over 100 kendte typer af HPV. Ud af dem, er der 14, som er klassificeret som højrisikotyper.

HPV-infektion er hos nogle forbigående, mens den hos andre bliver en kronisk infektion med efterfølgende risiko for udvikling til kræft. Kvinder med nedsat immunforsvar har større risiko for at få en kronisk infektion.

Ved du nok om HPV-infektion hos dig som voksen kvinde?

HPV kan også inficere voksne kvinder, og infektionen kan forekomme i alle aldre, uanset om du er single eller i et langvarigt forhold.

Kønsvorter er også et resultat af HPV-infektion. Det er ikke de samme HPV-typer, der giver kønsvorter, som dem, der kan lede til kræft.

HPV overføres ved seksuel kontakt, men også blot via hud-mod-hud eller dybe kys - også selvom du ikke har samleje.

Skiftende partnere kan øge risikoen for smitte med HPV.

Der er 14 HPV-typer, som er kendt for at være relateret til kræft. Der er derudover også to typer, som er relateret til kønsvorter.

Både mænd og kvinder kan være bærere af HPV-infektion og begge parter kan smitte hinanden.

HPV-infektion er ansvarlig for størstedelen af alle livmoderhals-, vulva-, vaginal- og analkræft.

Stil de vigtige spørgsmål

Ja, det gør den heldigvis ofte. Det er også grunden til at du kan blive smittet med HPV mere end én gang. Du kan blive smittet med den samme type igen eller med en af de andre 100 HPV-typer, der findes.

Nej, der er ingen behandling mod en allerede erhvervet HPV-infektion. Men du kan forebygge smitten ved at bruge kondom og ved vaccination mod HPV. Kondom beskytter ikke fuldstændigt mod HPV, da hudområder omkring kondomet også kan være inficeret med HPV.

Screeningsprogrammet screener for celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft, men HPV kan også forårsage andre kræftformer, som fx analkræft, der ikke tjekkes ved screening.

Risikoen for en kronisk infektion afhænger af kroppens evne til at danne lokale antistoffer, som forhindrer HPV i at beskadige cellerne.

 

Personer med svækket immunforsvar, fx HIV-patienter og personer i behandling der svækker immunforsvaret, er i større risiko for en kronisk HPV-infektion. 

 

Tobaksrygning og høj alder, er også risikofaktorer for kronisk HPV-infektion.

HPV-vaccination tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram, men vaccination er ikke kun forbeholdt børn. Vaccination kan hjælpe med at beskytte mod HPV, også i en senere alder.

 

For at få optimal gavn af vaccinen, skal man helst vaccineres inden seksuel debut, dvs. før man bliver smittet med HPV. Vaccinen kan dog også have effekt efter seksuel debut, da det ikke er sikkert at man har været smittet med den eller de HPV-typer, som er dækket af vaccinen. 

Du kontakter din egen læge. Din læge vil kunne besvare de spørgsmål du har omkring HPV-vaccination af dig som voksen kvinde.

HPV kan ramme alle​

Ved at beskytte dig selv, kan du hjælpe til med at beskytte andre.

Har du yderligere spørgsmål om HPV?​

Tal med din læge, hvis du har flere spørgsmål om HPV og hvordan du bedst beskytter dig selv.

Tal med din læge

DK-NON-00925 - 02. december 2021