HPV & kræft

Både kvinder og mænd kan rammes af
HPV og kræft

HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved seksuel kontakt. En HPV-infektion er som regel uden symptomer, og i de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. I visse tilfælde bliver infektionen dog kronisk, og i disse tilfælde kan infektionen udvikle sig til celleforandringer og sidenhen kræft.

Hos kvinder kan en HPV-infektion forårsage celleforandringer på livmoderhalsen og i værste tilfælde livmoderhalskræft. Det er den hyppigste kræftform relateret til HPV. Men også mænd kan få HPV-relaterede kræftsygdomme såsom mundsvælgkræft, analkræft og peniskræft. Hverken analkræft eller mundsvælgkræft er dog forbeholdt mænd – de kan også ramme kvinder

Der findes mange forskellige typer HPV, men kun omkring 13 HPV-typer, især HPV-type 16 og 18, kan i sjældne tilfælde føre til udvikling af celleforandringer og kræft.

hpv og kræft

Bliv klogere på HPV og kræft på kun 2 min.

– Se videoen

Fakta om kræftsygdomme der skyldes HPV

Forstadier til livmoderhalskræft

Hvert år får cirka 15.000 danske kvinder konstateret celleforandringer på livmoderhalsen. Celleforandringer er ikke kræft, men kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft.

 

En del celleforandringer forsvinder af sig selv, mens andre kræver behandling i form af kegleoperation. Kegleoperation kaldes også keglesnit eller konisation.

Ved en kegleoperation får man fjernet det syge væv i livmoderhalsen. Vævet bliver derefter undersøgt i mikroskop. Hvis undersøgelsen bekræfter, at der er tale om et tidligt stadie af livmoderhalskræft (kaldet stadie IA), og at alle celleforandringer er fjernet i sundt væv, så er kegleoperationen behandling nok.

 

Der udføres årligt 6000 kegleoperationer i Danmark.

Hver dag rammes én kvinde af livmoderhalskræft

Hvert år får cirka 375 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft – det svarer til, at mere end én kvinde om dagen bliver ramt af sygdommen.

 

Der er lige mange kvinder under 50 år som over 50 år, der rammes af livmoderhalskræft.

 

Omkring 100 kvinder dør årligt af livmoderhalskræft og lige nu lever omkring 9.000 danske kvinder med diagnosen. Enten fordi de er i behandling, eller fordi de har overlevet livmoderhalskræft.

 

Kvinder behandlet for livmoderhalskræft kan have langsigtede konsekvenser på grund af operation og strålebehandling. Nogle af senfølgerne kan være at de går tidligt i overgangsalderen, at de får problemer med vandladningen, hævede ben eller vedvarende tarmproblemer. Mange oplever problemer med sexlivet og dannelse af arvæv, tørhed og smerter i skeden.

Mundsvælgkræft

Flere og flere danskere har i løbet af de seneste årtier fået mundsvælgkræft.

 

Hyppigheden af mundsvælgkræft er stigende. I Danmark konstateres ca. 450 nye tilfælde pr år og ca. 60% skyldes HPV. Mænd udvikler HPV relateret mundsvælgkræft ca. 3 gange hyppigere end kvinder.

Symptomerne på mundsvælgkræft kan være forskelligartede; sår i mundhulen, knuder i mundhulen, blødning fra munden, smerter, der stråler ud til kæben eller øret, hævede lymfeknuder på halsen, og problemer med at spise, er nogle af de symptomer, der kan være forbundet med mundsvælgkræft.

Analkræft

I Danmark er der hvert år omkring 100 kvinder og 40 mænd, der rammes af analkræft.

 

Analkræft er et samlet udtryk for kræftsygdom i endetarmsåbningen eller i endetarmskanalen, og ca. 90% af alle analkræfttilfælde er HPV-relateret.

 

HPV kan overføres til slimhinden i endetarmen ved analt samleje eller anden intim kontakt. Personer med mange seksualpartnere og rygere er mere udsat for at udvikle analkræft.

Smerte og blødning er de hyppigste symptomer på analkræft. Der kan også være svien, kløe og slimdannelse samt problemer med at holde på afføringen. I mange tilfælde kan man også selv mærke en mindre knude i området. Ved blødning og smerter fra endetarmsområdet bør man altid søge læge for at blive nærmere undersøgt.

 

Analkræft er hyppigst omkring 50-60 års alderen.

 

Omkring en tredjedel af alle tilfælde af analkræft ses hos mænd. Analsex, HIV og immunsuppressiv behandling øger risikoen.

Peniskræft

 

HPV kan give peniskræft. Peniskræft er en relativt sjælden kræftsygdom som udgår fra huden på penis. Man skønner, at 30% af peniskræfttilfældene er HPV-relateret.

 

I Danmark er der hvert år 60 mænd, der rammes af peniskræft.

De første symptomer på peniskræft er fund af unormale knuder, et sår eller blod i urinen. Nogle har ildelugtende udflåd fra penis som et tidligt tegn. Det er vigtigt at være klar over, at sår og knuder også kan være skjult under forhuden.

Husk din screening 
– også selvom du beskytter dig mod HPV

9.000 danske kvinder har lige nu diagnosen “livmoderhalskræft”.

Alle danske kvinder mellem 23-64 år tilbydes screening for livmoderhalskræft

Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft

Tal med din læge, hvis du har spørgsmål til screeningprogrammet

HPV og kønsvorter

En af konsekvenserne ved en HPV-infektion kan være kønsvorter også kaldet kondylomer.

HPV kan ramme i alle aldre

Som voksen er du stadig i risiko for HPV-infektion

 

Har du yderligere spørgsmål om HPV og kræft?

Tal med din læge, hvis du har flere spørgsmål om HPV, og hvordan du bedst beskytter dig selv.

DK-NON-00761 - 13. juli 2022