Er du opmærksom på kondylomer?

Kondylomer er det, du nok bedre kender som kønsvorter, og er stilkede eller blomkålslignende vorter, som sidder på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen.
kønsvorter

Hvordan smitter kønsvorter?

Kønsvorter kan opstå efter smitte med Humant Papilloma Virus (HPV), som er en sexuelt overført virus, der kan smitte selv ved brug af kondom.

Faktisk vil 80% af alle seksuelt aktive i løbet af livet have haft mindst én HPV-infektion.

Man kan få HPV-infektioner mere end én gang, og man kan både blive smittet med flere forskellige HPV-typer, men man kan også få den samme igen.

HPV-infektion er seksuelt overført, og risikoen for at få HPV-infektioner stiger med antallet af sexpartnere.

HPV er en fælles betegnelse for en masse forskellige typer af humant papilloma virus – faktisk er der ca. 100 forskellige typer. De typer, der giver kønsvorter er HPV-6 og HPV-11.

Det tager mellem 3-6 måneder, fra man bliver smittet med HPV, til kønsvorterne bliver synlige – men man kan smitte andre, allerede fra man selv er blevet smittet.

Hvad er HPV?

HPV er forkortelsen for Human Papilloma Virus

Hvordan smitter HPV?

HPV smitter i langt de fleste tilfælde ved sexuel aktivitet, men virus kan også smitte fra hænder til kønsorganerne og fra hud til hud, og derfor er kondom ikke fuldt beskyttende mod at blive smittet med HPV.
kondylomer og kønsvorter
Ved oralsex kan man smitte med HPV fra kønsorganer til munden og omvendt. HPV-virus kan også smitte fra fingre til kønsdelene.

Symptomer på kønsvorter

Kønsvorter eller kondylomer er stilkede eller blomkålslignende vorter, som sidder på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen.

Mange bliver smittet uden at de får symptomer, men selv symptomfri smittebærere kan videregive virus til andre, uden at være klar over det.

Behandling af kønsvorter

Der er ingen behandling af selve HPV infektionen. Man kan kun behandle konsekvensen af HPV, hvilket vil sige, at man fjerner de synlige kønsvorter medicinsk eller kirurgisk.

De fleste behandlinger fjerner synlige kondylomer i løbet af måneder, men infektionen kan fortsat være til stede uden egentlige symptomer. Tilbagevendende udbrud ses hos 20-30% af smittede.

Der er stor risiko for, at de kommer igen, uanset hvilken behandling man vælger. Det skyldes, at hudområder i nærheden af kønsvorterne også tit er smittet med HPV, som derfor kan give nye tilfælde.

Kønsvorter - nej tak!

 

Vaccination mod HPV kan mindske risikoen for udvikling af kønsvorter.

Ca. 1% af alle seksuelt aktive mænd og kvinder i alderen 18-49 år har synlige kønsvorter. Hos mænd ses de oftest på forhuden og skaftet af penis og hos kvinder ses de på de ydre skamlæber. I sjældne tilfælde kan de også ses på læbe, tunge eller i mundens slimhinde.
 
Cirka 10% af alle vil på et tidspunkt af deres liv få kondylomer. De er altså en ret hyppig infektion og man kan smitte med HPV, selvom man ikke har nogle synlige kønsvorter.
 
Man kun til en vis grad kan forebygge kønsvorter ved at bruge kondom, når man dyrker sex, men virus smitter ved tæt hud-mod-hud kontakt, og den kan derfor også smitte på huden uden for kondomets beskyttelse.

70 % af partnerne til personer med kønsvorter har også selv kønsvorter.

Hvad er en vaccination mod HPV?

Ønsker du at høre mere om muligheden for vaccination mod HPV eller vaccinationer uden for vaccinationsprogrammerne generelt, kan du tage kontakt til din egen læge eller lokale vaccinationsklinik.

Vaccinationer der ikke er inkluderet i vaccinationsprogrammerne kræver egenbetaling.

Sygesikringen Danmark giver 50 % tilskud på vaccination til deres medlemmer.

Se, hvor Danske Lægers Vaccinationsservice har klinikker her

Hvis du stadig har spørgsmål omkring HPV eller HPV-vaccination kan du kontakte din egen læge.

Om HPV

Hvad er HPV og hvordan smitter det?

 

HPV og kræft

HPV-infektion kan udvikle sig til celleforandringer og sidenhen kræft.

Har du yderligere spørgsmål om HPV?

Tal med din læge, hvis du har spørgsmål om HPV og hvordan du bedst beskytter dig selv.

DK-NON-00879 - 8. juli 2022